Nightwatching

Regie: Peter Greenaway
Gezien: tijdens Leids Filmfestival 2007

Nightwatching van Peter Greenaway is geen eenvoudige film. Maar dat waren zijn vorige films ook niet. De toegang tot zijn films ligt in de sensuele, soms decadente, schoonheid van onder andere de art direction, dit maal in handen van ontwerper James Willcock.

Nightwatching werd ter ere van Rembrandt’s 400ste geboortejaar gemaakt. Bij het Film Festival in Venetie
ontving de film twee prijzen, onder andere voor het beste scenario.
De cineast Greenaway wordt wel eens vergeleken met een schilder en dat is een logische vergelijking gezien zijn gevoel voor sfeer, kleur en licht. In 1966 begon Greenaway als cutter bij de Central Office of Information. Het lijkt een hele sprong, van functionele cutting naar neo-klassiek mise en scene. Bij Greenaway en zijn crew is het laatste in goede handen. Nightwatching is een lust voor het oog.

In de ruim twee uur durende film zijn we getuige van de totstandkoming van De Nachtwacht, het beroemde schilderij van het Amsterdamse Schuttersgilde van Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburgh. Maar Greenaway voegt er een complottheorie aan toe en laat zich daarbij leiden door een aantal vragen: hoe is het mogelijk dat een gerespecteerd schilder als Rembrandt armoedig aan zijn einde komt? Welke rol speelden Saskia, Geertje en Hendrickje in het werk van de schilder en in hoeverre putte hij uit zijn priveleven voor inspiratie?

In Nightwatching worden we meegenomen in een moordmysterie waarbij ons ‘tussen de bedrijven door’ duidelijk wordt gemaakt dat de hoge heren van Amsterdam rond 1645 niet altijd leefden als rechtgeaarde Calvinisten. Rembrandt komt steeds meer te weten, genoeg om in het schilderij een aanklacht te verwerken en de moordenaar te identificeren. Hiermee ontlokt Rembrandt een heuse controverse. Het wordt zijn ondergang. Nightwatching zal begin 2008 te zien zijn in Trianon.

Voor uitgebreide informatie over
de film en Greenaway’s benadering

Voor een afbeelding van het schilderij De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh

Geen opmerkingen: