Rendition

What if someone you love... just disappeared?

Regie: Gavin Hood
Waar: Kijkhuis, dagelijks 22:00 uur

De politieke thriller Rendition gaat over een kafkaĆ«sk doch actueel fenomeen met dezelfde naam. Het is een omstreden handelswijze die na 9/11 regelmatiger is ingezet door de Amerikaanse overheid en haar Central Intelligence Agency. Bij ‘rendition’ wordt een verdachte, vaak buitenlandse, inwoner van de Verenigde Staten op verdenking van terroristische (neven)activiteiten opgepakt. Dit gebeurt meestal bij grensposten en vliegvelden. Vervolgens verdwijnt deze verdachte voor zijn directe omgeving totdat duidelijk wordt dat hij in een CIA gevangenis zit ergens buiten de VS.

Deze nachtmerrie overkomt Isabella (Reese Whiterspoon) en Anwar El-Abrahimi (Omar Metwally). Omar is een chemisch ingenieur op zakenreis in Cape Town en hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag ergens in Noord Afrika. Zijn vrouw Isabella is hoogzwanger wanneer haar man gemarteld wordt in een donkere kelder in Marrakech. Anwar is slachtoffer geworden van zowel het terroristische netwerk dat zijn mobiele nummer heeft misbruikt als van de Amerikaanse overheid die het zekere voor het onzekere neemt. Zijn vrouw gaat met behulp van ex-vriend Alan Smith (Peter Sarsgaard) werk maken van zijn bevrijding. Smith werkt voor senator William Dixon (David Fabrizio) en heeft zodoende makkelijker toegang tot de kanalen dan de willekeurige burger. Het is overigens niet eenvoudig want alles wordt tot op het hoogste niveau ontkent. De CIA ‘rookie’ Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) wordt getuige van zijn eerste marteling en hij heeft er van begin af aan zijn twijfels bij. Gyllenhaal is overtuigend vooral wanneer hij geen dialoog heeft. Niet dat hij zijn dialogen slecht uitspreekt overigens. In deze film zijn alle acteurs op hun plaats. Zo is Meryll Streep als Corinne Whitman, the big boss, indrukwekkend en ijskoud. Het is opvallend dat deze actrice die wij kennen van de gevoelige rollen, de laatste jaren vooral bitchy karakters speelt. Een rol die haar overigens zeer goed afgaat.

Bij Anwar’s ondervraging wordt ‘waterboarding’ toegepast. De regisseur Hood gaat daarbij smaakvol tewerk onder andere door zich te concentreren op het gezicht van Jake Gyllenhaal. De laatste speelt hierbij duidelijk de gekwelde held die uiteindelijk behoorlijk buiten zijn boekje zal gaan. Het verhaal heeft wat losse eindjes en toevalligheden waardoor het geheel soms wat fragmentarisch aandoet, zeker aan het begin. Uiteindelijk is Rendition een geslaagd pleidooi tegen de onbeschaafdheid en de ongeschiktheid van martelen. Toch had de boodschap meer impact kunnen krijgen als er andere keuzes waren gemaakt. Maar, de film is het bekijken meer dan waard.


Geen opmerkingen: